Nieuws

Expositie ‘De Bossche School in Heusden’ in het Gouverneurshuis

 sasExpositie ‘De Bossche School in Heusden’ in het Gouverneurshuis

 

Het Gouverneurshuis in Heusden presenteert een expositie over de Bossche School en over de vele gebouwen in Vlijmen, Drunen en Heusden die in deze architectonische stijl gebouwd zijn. Want de gemeente Heusden heeft meer bewonderenswaardig cultureel erfgoed dan menigeen denkt.

 

De Bossche School is een traditionele stroming in de Nederlandse architectuur, gebaseerd op getalsmatige verhoudingen. Een belangrijk kenmerk is de soberheid van de gebouwen. Dit wordt versterkt door de bouwmaterialen die gebruikt werden: beton, baksteen en hout. Het zijn materialen die in Nederland voorhanden zijn.

 

De Bossche School kwam voort uit de Delftse School en had in het begin vooral zijn weerslag op de katholieke kerkenbouw. Later werden ook woonhuizen, appartementen en zelfs meubelstukken in de Bossche Schoolstijl gebouwd. Grondleggers van de Bossche School waren Dom Hans van der Laan en Jan de Jong.

 

De expositie in het Gouverneurshuis legt uit wat de essentie is van de Bossche School en wat het gedachtengoed van de grondleggers inhield. Ook toont het de mooiste voorbeelden uit de gemeente Heusden.

 

Deze tentoonstelling is tot stand gekomen dankzij bijdragen van het Graafs Museum, Heemkundekring Onsenoort en particulieren.

 

Op 7 november 2015 opent de tentoonstelling voor publiek en is vervolgens te bezoeken tijdens de weekenden van november, februari en maart. In de maanden december en januari is het museum alleen voor groepen te bezoeken. Op de zaterdagen is het Gouverneurshuis geopend van 13.00 – 17.00 uur, en op de zondagen van 11.00 – 17.00 uur.

Zie voor meer informatie over het Gouverneurshuis: www.gouverneurshuis.nl .