Nieuws

Verstilde Intimiteit – Kees Bol

img_1608rees-diepen  Verstilde Intimiteit – Kees Bol

Kunstschilder Kees Bol zou dit jaar honderd zijn geworden. Met een veelzijdige tentoonstelling blikt het Gouverneurshuis terug op het leven van deze expressieve kunstenaar.

Kees Bol (1916 -2009) staat bekend als meester met kleur. Zijn werk kent een expressieve stijl waarin vormen en kleuren prachtig met elkaar in evenwicht zijn. Om zijn honderdste geboortedag te vieren, wordt vanaf september op drie locaties in Heusden werk van deze bijzondere kunstenaar getoond.

 

Het Gouverneurshuis belicht het kleurrijke leven van Kees Bol in al zijn facetten. De tentoonstelling ‘Verstilde Intimiteit – Kees Bol’ is voorbereid in samenwerking met zijn zoon Peter Bol, tevens voorzitter van de stichting Kerncollectie Kees Bol. Hij heeft een zorgvuldige selectie gemaakt uit de schilderijen van zijn vader. Daarnaast zullen ook tekeningen van zijn hand te zien zijn, evenals brieven, foto’s en boeken. De objecten gaan gepaard met anekdotes

over Kees Bol, waardoor de bezoeker deze extroverte kunstschilder persoonlijk leert kennen.

Gedurende de looptijd van de expositie zal ook de NCRV-documentaire De zoektocht van Kees Bol te zien zijn in het Gouverneurshuis.

In Atelier Peter Bol zal de tentoonstelling Vader en Zoon, schilderijen van Kees en Peter Bol te bezichtigen zijn. In het Blaauw Laaken Kunstkabinet ligt de nadruk op de vijf decennia dat Kees Bol als kunstschilder actief was. De tentoonstelling biedt een overzicht van zijn landschappen, stillevens en portretten.stilleven-met-vogel-in-een-kooitje

 

Openingstijden en informatie

Vanaf 30 september t/m 31 september is de expositie Kees Bol. Verstilde intimiteit in het Gouverneurshuis ieder weekend te bezichtigen, van 11.00 tot 17.00 uur. Meer informatie is te vinden op www.gouverneurshuis.nl.

Het Gouverneurshuis

Putterstraat 14, Heusden

Zaterdag en zondag van 11.00 – 17.00 uur

Van 25 september tot en met 31 december 2016

www.gouverneurshuis.nl

Over Kees Bol

Kees Bol, geboren in Oegstgeest, vestigde zich in de jaren ‘40 als kunstschilder in Brabant. Hij gaf les aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en aan de toenmalige valavond-aan-de-maas-bij-andelAcademie voor Industriële Vormgeving in Eindhoven. Vanaf eind jaren ‘60 verbleef hij enkele maanden per jaar in het Zuid-Franse Rouveret. Rond 1970 verhuisde hij naar Heusden. In de vestingstad betrok hij samen met zijn vrouw Toos een rijksmonument uit 1605. In zijn atelier in het achterhuis schilderde hij menig portret en stilleven. Ook het Franse en Nederlandse land vormde een onuitputtelijke bron van inspiratie voor zijn landschappen.

Kees Bol exposeerde onder andere in het Van Abbemuseum Eindhoven, het Stedelijk Museum Amsterdam, Museum De Lakenhal in Leiden en het Noordbrabants Museum

te ’s-Hertogenbosch.