Galeriestad

Heusden Vesting, een galeriestad.

Galeriestad Heusden

Ongeveer 400.000 mensen uit binnen – en buitenland bezoeken jaarlijks Heusden aan de Maas. Waarom? Om haar historische waarde. Om de stadswandelingen. De bijzondere winkels, terrasjes en restaurants. Of om vanaf de stadswallen de pittoreske stad en weidse omgeving eens goed te aanschouwen. Kortom: een gezellig dagje uit. Er is echter nog een extra reden waarom veel bezoekers naar Heusden komen: De stad herbergt namelijk veel kunstgaleries. Kunstliefhebbers uit heel Nederland zien Heusden als een ideale plek om te genieten bijzondere kunstwerken.

Kunst op locatie

De galeries zijn gevestigd in het pittoreske stadje Heusden aan de Maas, centraal gelegen tussen de Maas, Loonse en Drunense duinen en s’ Hertogenbosch, Vught en Waalwijk. De galeries bevinden zich op korte afstand van elkaar zodat u in korte tijd een afwisselend aanbod in kunst kunt zien. De aangesloten galeries in Heusden presenteren een uiteenlopende keuze aan hedendaagse en klassieke schilderijen. Ook is er een ruime keuze in stenen en bronzen beelden, sculpturen en glaskunst. Design en grafiek ontbreken ook niet in Heusden. U vindt u er diverse kunststijlen zoals het realisme, expressionisme, cobra, abstracte en moderne kunst, etc. Kunstliefhebbers en kunstverzamelaars weten dus Heusden te vinden, niet in de laatste plaats vanwege bekende nationale en internationale kunstenaars die hun werk in vesting presenteren. Wilt u een schilderij, beeld, glasobject of ander kunstobject aanschaffen dan zijn er in diverse galerieën ook kunstkoop en uitleen mogelijkheden. Zaterdag en zondag zijn alle galeries geopend, sommige zijn meerdere dagen open. Zie de openingstijden van de betreffende galerieën op deze site.

Vestingstad Heusden

De vestingstad Heusden heeft compleet gerestaureerde vestingwerken en 134 panden op de Monumentenlijst. Het stadje is ontstaan rondom een van de oudste water burchten van Noordwest-Europeaan was een van de eerste Hollandse steden die door een muur werd omringd. Na 1968 werd de vestingstad grondig gerestaureerd. Basis voor het herstel van dit culturele erfgoed was de kaart van Blaeu uit 1649. Hiermee behaalde Heusden in 1980 de hoogste Europese restauratieprijs ‘Urbes Nostrae’. In de karakteristieke, oude straatjes en smalle steegjes ontdekt u steeds tal van eeuwenoude, goed bewaarde panden en gevels met fraaie gevelstenen. Boven op de hoge vestingwallen kijkt u aan de ene zijde neer op het schilderachtige stadje terwijl u aan de andere kant uitzicht heeft op de rivier De Bergsche Maas. Kortom: Heusden moet u beleefd hebben!